Dažnai būna taip, kad geriausia nauja – tai seniai pamiršta sena. Taip ir dabar, tik su nedidelėmis portalo valgo.me modifikacijomis. Net ir pavadinime. Nes tuomet pavadinau jį tortu. Nežinau, kaip jums, bet man tortas tai šiek tiek kitoks kepinys, o ne pyragas su glajumi 🙂
Drėgnų šokoladinių pyragų mėgėjams. Didelis apelsininis triufelis 🙂 Pyragas nerealiai skanus, norėjau pašalinti jo drėgnumą, na lyg kaip ir priklausytų, bet nusprendžiau, kad man būtent toks jis labiau patinka. O, kas labai svarbu, jam pagaminti daugiausiai 15 min. reikia (be kepimo). Tik tiek, kad galėtų būti daugiau 😀 Nors, daug nesuvalgysi, nes labai sotus.
CUKRUS IR MIGDOLAI NURODYTI MILILITRAIS, O NE GRAMAIS!!!
Pyrago ingredientai:
- 170 g juodojo šokolado;
- 2 apelsinai;
- 170 g sviesto;
- 150 ml cukraus;
- 4 dideli kiaušiniai;
- 400 ml maltų migdolų.
Apelsiniaim ganašui:
- 100 g šokolado;
- 50 g sviesto;
- 50 ml apelsinų sulčių;
- 30 ml romo.
Pyrago paruošimas
Kepimui naudojama 23 cm diametro forma, išklota kepimo popieriumi.
- Vandens vonelėje ištirpinti šokoladą.
- Nutarkuoti apelsinų žievelės geltonąjį sluoksnį.
- Minkštą sviestą plakti kartu su cukrumi ir žievelėmis 2 – 3 minutes.
- Nuolat plakant po vieną įmušti kiaušinius, po to įmaišyti maltus migdolus.
- Supilti nekarštą šokoladą ir atsargiai išmaišyti.
- Kepti 45 minutes iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje. Patikrinti mediniu pagaliuku.
- Išimti iš orkaitės, kelias minutes palaikyti formoje, po to išimti ir aušinti ant grotelių.
Glajui:
- Ištirpinti šokoladą su sviestu, po to įmaišyti sultis ir romą.
- Iškepusį ir ataušintą pyragą aplieti glajumi, apelsinų skiltelės ant viršaus nebūtinos, bet pageidautinos.
Pabaigai
Apskritai šokoladinį pyragą galima ruošti pridedant įvairiausių produktų, kurie dažniausiai tarnauja kaip įdaras: vyšnių, bananų, braškių, riešutų ir t.t. O tokio pyrago pagrindu dažniausiai imama kakava. Šiek tiek rečiau – šokoladiniai sausainiai arba lydytas šokoladas (pieniškas ar kartus juodas). Be to, norint pagaminti šokoladinį pyragą, jums reikės sviesto, kiaušinių, cukraus ir miltų.
Kad paruoštas šokoladinis pyragas nesubyrėtų ir pjaustant nesideformuotų, rekomenduojama dar šiltą jį supjaustyti porcijomis, o tai daryti tik karštu peiliu.
Kalbant apie šokoladinių pyragų dekoravimą, dažniausiai tokie pyragai yra dekoruojami visų rūšių uogomis (ypač vyšniomis) ar vaisiais, taip pat grietine ar glajumi.